Κρασί

Το σταφύλι έχει μια μακρόχρονη ιστορία. Ενώ υπάρχει αναφορά του σε προϊστορικούς χρόνους, τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο καρπός καλλιεργήθηκε στην Ασία το 5.000 π.χ. Το σταφύλι διαδραμάτισε ένα σημαντικό ρόλο σε πολυάριθμες βιβλικές ιστορίες, όπου αναφέρεται ως «φρούτο της αμπέλου». Επίσης, το σταφύλι απεικονίστηκε με ιερογλυφικά, σε αρχαίους αιγυπτιακούς τάφους. Κατά τη διάρκεια των αρχαίων Ελληνικών και Ρωμαϊκών πολιτισμών, το σταφύλι κατέχει τιμητική θέση για τη χρήση του στην οινοπαραγωγή. Μέχρι εκείνη την περίοδο, πάνω από 90 ποικιλίες σταφυλιών ήταν ήδη γνωστές.

 

Στο σύγχρονο κόσμο, το σταφύλι καλλιεργήθηκε αρχικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις αρχές του 17ου αιώνα από Ισπανική αποστολή στο Νέο Μεξικό. Στον ελληνικό χώρο, το σταφύλι καλλιεργείται από την αρχαιότητα. Παράγονται διάφορα είδη καρπών των οποίων η ονομασία καθορίζεται από το χρώμα, το σχήμα, το χρόνο ωρίμανσης και τον τόπο αρχικής παραγωγής. Καρπός του αμπελιού, το σταφύλι είναι η ωφελιμότερη τροφή για τον ανθρώπο και δίκαιως χαρακτηρίζεται βασιλιάς των φρούτων.

 

Η προσφορά του στον οργανισμό μας είναι πολύτιμη καθώς:

  • Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α,C και B, σε σταφυλοσάκχαρα, σε κάλιο. Έχει και αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση, λόγω της ρεσβερατρόλης που βρίσκεται στη φλούδα του.
  • Περιέχει τα 10 (από τα 16) πιο βασικά μεταλλικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας.
  • Ο χυμός του θεωρείται το ίδιο πλούσιος σε σάκχαρα, μεταλλικά άλατα και λευκωματούχες ουσίες, με το μητρικό γάλα.

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στη Mονή είναι οι Cabernet Sauvigion, Trebbiano, Merlot, Μοσχάτο και Ρωμέικο.