Ελαιόλαδο

Εδώ και αιώνες, το κατ’ εξοχήν δέντρο του μεσογειακού χώρου, η ελιά, συνυπάρχει με τους λαούς της Μεσογείου, έχει συνδεθεί με την καθημερινότητα και τις συνήθειές τους και, έχοντας ξεπεράσει τα όρια του τοπίου, έχει αφήσει τα ίχνη της σε όλους τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν στα παράλια της.

 

Παράλληλα, η ελιά είναι ο καρπός των κλαδιών που έγιναν στεφάνια για τους νικητές των Ολυμπιακών Αγώνων και ο πολύτιμος χυμός του, το ελαιόλαδο, ήταν το βραβείο για τους νικητές των περίφημων Παναθηναϊκών Αγώνων που γίνονταν προς τιμή της Θεάς Αθηνάς.

 

Το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συγκεντρώνει τα περισσότερα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με όλες τις άλλες λιπαρές ουσίες που καταναλώνει ο άνθρωπος. Ακόμη, έχει ευεργετική δράση στην ανάπτυξη και την προστασία του ανθρώπινου οργανισμού, καθώς η θρεπτική του αξία είναι μεγάλη και ουσιαστική.

 

Το ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, πολύτιμα στη σύνθεση των λιπιδίων, που εφοδιάζουν με χημική ενέργεια τα ανθρώπινα κύτταρα, το «δομικό» υλικό του οργανισμού μας. Έχει θετική επίδραση στην αύξηση και στην ανάπτυξη του οργανισμού, αλλά και στην επιδίωξή του κατά της γήρανσης, καθώς διαθέτει και μεγάλο ποσοστό βιταμίνης Ε. Μειώνει τη χοληστερίνη και εμποδίζει τη σκλήρυνση των αρτηριών, την αθηροσκλήρωση.